08 Mart 2022

Kamu Denetçiliği Kurumu olarak tüm kadınlar ve kız çocuklarının 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlarız.

Bu vesileyle, kadın erkek eşitliğine duyarlı planlama ve bütçelemenin önemine dikkat çekerek, bütün medeni, siyasal, sosyal ve ekonomik hak taleplerinde kadınlar ve kız çocuklarının yanlarında olduğumuzu ve kadına yönelik şiddetin sona ermesi için verdiğimiz mücadeleyi kararlılıkla sürdüreceğimizi bir kez daha hatırlatmak İsteriz.

Kamu Denetçiliği Kurumu

25 Kasım 2021

Kadına yönelik şiddetin önlenmesinde alınacak tedbirlerin, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunda belirtilen tedbirler ile sınırlı olmadığı ve yine kadına yönelik şiddetle mücadelenin, adli, kolluk ve mülki makamlar ile sınırlı olmayıp toplumun bütün kesimlerini ilgilendiren topyekûn bir mücadele olduğunu hatırlatarak;

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü vesilesiyle kadına yönelik şiddetle mücadelede bütüncül, eşgüdümlü ve etkili işbirliğini içeren politikaların, şiddete “sıfır tolerans” ilkesiyle hayata geçirilmesinde Kamu Denetçiliği Kurumu olarak kararlılığımızı bir kez daha vurgulamak isteriz.

02 Temmuz 2021

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele IV. Ulusal Eylem Planı Tanıtım Toplantısı

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Sayın Derya Yanık’ın katılımıyla Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen “ Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 4. Ulusal Eylem Planı Tanıtım Toplantısı ”nda Kurumumuzu kadın haklarından sorumlu Kamu Denetçisi Celile Özlem TUNÇAK temsil etmiştir.

Kadına yönelik şiddetle mücadelenin önemine dikkat çekilen ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 3. Ulusal Eylem Planının başarı ile uygulandığı belirtildikten sonra Kurumumuzun da hazırlık aşamasında katkıda bulunduğu Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 4. Ulusal Eylem Planının genel bir tanıtımı yapılmıştır.

2021-2025 yıllarını kapsayan kamu kurumlarının, sivil toplum kuruluşlarının, üniversitelerin, medya mensuplarının, uluslararası kuruluş temsilcilerinin ve ilgili tüm paydaşların katkılarıyla hazırlanan Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 4. Ulusal Eylem Planı, 5 ana hedef, 28 strateji ve 227 faaliyet şeklinde yapılandırılmış olup, ayrıntılarıyla kamuoyu ile paylaşılmıştır.

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 4. Ulusal Eylem Planı için tıklayınız

08 Mart 2021

Kamu Denetçiliği Kurumu olarak 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyoruz.

Bilindiği üzere Kadınlar günü 1900’lü yılların başında farklı ülkeler tarafından değişik tarihlerde kutlanılmaya başlanmış ve nihayet 1977 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 8 Mart’ı Dünya Kadın Hakları Günü olarak ilan etmiştir.

Birleşmiş Milletler 2021 yılı 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Teması, “Covid 19 dünyasında, eşit bir gelecek için lider kadınlar” (“Women in leadership: Achieving an equal future in a COVID-19 world”) olarak belirlenmiştir. Tema 2020 yılında Covid 19 ile mücadelede gerek sağlık çalışanı, gerekse bilim insanı ve bakım veren olarak ön saflarda yer alan kadın ve kız çocuklarının olağanüstü gayret ve fedakârlıklarını vurgulamakta, eşit bir gelecek için kadın ve kız çocuklarının kamusal yaşam ve karar alma mekanizmalarında eşit temsilinin zorunluluğuna dikkat çekmektedir.

Kadının karar alma mekanizmalarında temsilinin sadece siyası temsille sınırlı olmadığını, kamu idaresi içinde yer alan hiyerarşik makamlarda olduğu kadar, bilim, spor ve sanat alanlarında ve tabi ki özel sektörde yönetici pozisyonlarında görev almayı da kapsadığını unutmamak gerekir.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle bir kez daha kadının insan haklarının korunması ve geliştirilmesinde Kamu Denetçiliği Kurumu olarak her zaman kadınlarımızın yanında olduğumuzu hatırlatarak, kadına yönelik şiddetle mücadelenin çok yönlü ve topyekûn bir mücadele olduğunun altını çizerek bütün tarafları üzerine düşeni yapmaya davet ediyoruz.

25 Kasım 2020

Kadına yönelik şiddetin önlenmesinde alınacak tedbirlerin, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunda belirtilen tedbirler ile sınırlı olmadığı ve yine kadına yönelik şiddetle mücadelenin, adli, kolluk ve mülki makamlar ile sınırlı olmayıp toplumun bütün kesimlerini ilgilendiren topyekûn bir mücadele olduğunu hatırlatarak;

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü vesilesiyle kadına yönelik şiddetle mücadelede bütüncül, eşgüdümlü ve etkili işbirliğini içeren politikaların, şiddete “sıfır tolerans” ilkesiyle hayata geçirilmesinde Kamu Denetçiliği Kurumu olarak kararlılığımızı bir kez daha vurgulamak isteriz.

08 Mart 2020

8 Mart Dünya Kadınlar Günü 

19 Şubat 2018


KADINA VE ÇOCUĞA YÖNELİK ŞİDDETİN ÖNLENMESİNE İLİŞKİN MEKANİZMALARIN ETKİNLİĞİNİN ARTTIRILMASI ÇALIŞTAYI
TBMM Tören Salonu
19 Şubat 2018, Pazartesi

Kamu Denetçiliği Kurumu (Ombudsmanlık) 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu kapsamında idarenin her türlü işlem, eylem, tutum ve davranışlarını, insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemekte, araştırmakta ve önerilerde bulunmaktadır.

6328 sayılı Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde “Yıllık rapor hazırlamak”, aynı maddenin (ç) bendinde ise “Yıllık raporları beklemeksizin gerek gördüğü konularda özel rapor hazırlamak” Kamu Başdenetçisinin görevleri arasında belirtilmiştir. Kamu Denetçiliği Kurumu’nca hazırlanan özel raporlar Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulmakta ve kamuoyu ile paylaşılmaktadır.

Son dönemde kadına ve çocuğa yönelik aile içi şiddet vakaları sıklıkla gündeme gelmektedir. Kamu vicdanını rahatsız eden söz konusu vakalar insan hakları ihlali olup, Kurumumuzca kadına ve çocuğa yönelik aile içi şiddetin önlenmesine ilişkin mevcut mekanizmaların işleyişindeki aksaklıkların tespiti ve somut çözüm önerilerinin oluşturulması amacıyla bir özel rapor çalışmasına başlanmıştır.

Söz konusu özel rapor çalışmaları kapsamında görevli kamu kurumları yetkilileri, alanda çalışan sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve akademisyenlerin katılımlarıyla 19 Şubat 2018 tarihinde TBMM’de “Kadın ve Çocuğa Yönelik Aile İçi Şiddetin Önlenmesine İlişkin Mekanizmaların Etkinliğinin Arttırılması” konulu bir çalıştay düzenlenecektir.

13 Şubat 2018

ÇOCUK TESLİMİNDE HAK İHLALLERİNİN ÖNLENMESİ ÇALIŞTAYI

Son dönemde Kurumumuza iletilen çok sayıdaki başvuruda boşanma kararı sonrası velayet sahibi olmayan tarafların çocuklarıyla kişisel ilişki kurmakta sorunlar yaşadığı, velayet hakkını elde eden bazı ebeveynlerin bu hakkı kötüye kullanarak çocuklarının diğer ebeveyn ile görüşmelerini engellediği, böyle durumlarda kişisel ilişkinin ancak “icra” yoluyla tesis edilebildiği, bunun hem ebeveynler hem de çocuklar açısından hak ihlali olduğu ifade edilerek, mevcut uygulamanın ulusal ve uluslararası mevzuatla uyumlaştırılması ve bu hak ihlallerinin önüne geçilmesi talep edilmiştir.

Yapılan başvurular üzerine Kurumumuzca ivedilikle inceleme ve araştırmaya geçilerek ilgili mevzuat ve uygulamalar mercek altına alınmış, tespit edilen sorun alanları üzerinden ilgili idarelere tavsiyelerde bulunulmuştur. Bununla birlikte, son dönemde artan boşanma olayları sonrasında toplumda sıklıkla karşılaşılmaya başlayan ve başta “çocukların” mağduriyetine sebep olan bu uygulamaların taraflar ve çocuklar açısından daha geniş bir perspektifle ele alınması gerektiği kanaati hasıl olmuştur.

Bu minvalde; ilgili kamu kurumlarının yetkilileri, alanda çalışan meslek odaları ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile akademisyenlerin katılımlarıyla 13 Şubat 2018 tarihinde Kurumumuzda “Çocuk Tesliminde Hak İhlallerinin Önlenmesi” konulu bir çalıştay düzenlenecektir.

© 2018 Kamu Denetçiliği Kurumu